Taichi Phoenix Leiden Menu

Waarom Taiji voor senioren?

Senioren bewegen, gemiddeld genomen, minder dan wenselijk is. Wellicht herkent u dit (als u al wat ouder bent) bij uzelf? Taiji brengt u meer en op een plezierige manier in beweging. Het kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor b.v. gymnastiek of andere vormen van sportief bewegen. Met het beoefenen van taiji leert u een mooie oosterse/Chinese bewegings- en martiale kunst.

Wat merkt u wellicht als u wat langer taiji beoefent?

Naast al deze mogelijke positieve aspecten is het erg leuk om taiji te doen. Steeds meer ouderen ontdekken de voordelen en het plezier van deze manier van bewegen.

Wat wordt er van u gevraagd?

Er wordt uitgegaan van wat u kunt. Vanuit deze basis bouwt u de oefeningen op. Dat betekent dat u wellicht meer of minder kunt doen dan andere groepsleden. Eigenlijk hoeft u daar niet op te letten, want het gaat erom wat u zelf kunt doen en hoe u uw eigen mogelijkheden kunt vergroten en ontwikkelen. Taiji is een ontspannende manier van bewegen. Dat is de verklaring voor het feit dat veel mensen tot op hoge leeftijd taiji kunnen (blijven) beoefenen. Voor de Chinezen zelf is taiji een methode om, zoals zij het uitdrukken, een lang en gezond leven te verwerven.

Wat gaat u doen?

De bijeenkomst bestaat meestal uit een paar onderdelen:

  1. “Opwarmen” van uw spieren en losmaken van uw gewrichten door middel van rustige oefeningen, zowel qua tempo als inspanning; zonodig kunt u de oefeningen soms ook zittend doen.
  2. Lopen op de taiji -manier: langzaam, met gerichte aandacht en gebruik makend van bewuste verplaatsing van het lichaamsgewicht; u voegt hier andere taiji -oefeningen en -bewegingsvormen aan toe.
  3. Een stukje van een taiji-vorm leren, waarbij u een aantal bewegingen achter elkaar uitvoert.
  4. Massage van spieren en gewrichten en een korte meditatie aan het eind van de les.

Informatie

Wilt u informatie over de lessen, de taiji-groep of anderszins, neem dan gerust contact op.

Meer lezen over taiji voor senioren?

Drie artikelen van Arieh Lev Breslow (alleen in het Engels) hierover die ik met zijn toestemming mocht overnemen vindt u hierna: